Olgu ile Algi Arasinda IBN TEYMIYYE
`Küresellesmenin artik konusulmadigi, tüm kültürlerin bir sekilde akiskan kategoriler olarak birbirini etkiledigi, dönüstürdügü varsayilan XXI. yüzyilda Ibn Teymiyye gibi bir sahis merkeze alinarak Islam`in bir siddet dini olarak kodlanmasi, din olarak Islam`in çogulcu toplum teorilerinin varligina imkân vermedigi iddiasi gibi daha basindan tartismali, ön yargili, hatali yaklasimlarin oldugu günümüzde, bu iddialarin niteliginin tespiti önem arz etmektedir. Bu noktada Bati`yi suçlamaya gerek yoktur; zira Ibn Teymiyye`yi referans kod olarak görüp varliklarini bir anlamda ona borçlu olan gruplarin yazdiklari ve yaptiklariyla bu tür yorumlara firsat verdiklerini söylemek mümkündür.
Bu çalisma, Bati literatüründe Ibn Teymiyye`ye yönelik yaklasimlarin niteligine ve olusturulma biçimlerine olan merak sonucu vücut bulmustur. Cevabi aranan temel sorular sunlardir: Bati düsüncesinde Ibn Teymiyye nasil algilanmaktadir; Batili arastirmacilar tarafindan radikal Islamî gruplar ile Ibn Teymiyye arasinda nasil bir iliski kurulmaktadir; Ibn Teymiyye`nin düsünceleri nasil ve hangi metodlarla okunmaktadir? Çalismanin varsayimi ise Ibn Teymiyye`nin isim ve fikirlerinin Islamci gruplarin kendi eylemleriyle onun düsünceleri arasinda kurduklari iliskileri ve ayrica Batili yazarlarin onu okumadaki metodolojik hatalari nedeniyle; yipratilmis, hirpalanmis oldugu kabulüne dayanmaktadir.
Bati`da Ibn Teymiyye üzerine çok fazla yayin oldugundan çalismanin sinirlandirilmasi kaçinilmaz olmustur. Çalisma örnekleme yöntemi kullanilarak Ibn Teymiyye üzerine bir fikri israrla isleyen seçili bazi makaleler üzerine yapilmistir. Zira Bati`da Islam kelimesiyle ayni terkipte yer verilen radikalizm, fundemantalizm, siddet, terör, cihad gibi bazi anahtar kelimelerin islendigi makale ve kitaplarda, mutlaka Ibn Teymiyye`ye atif yapilmakta, bu baglamda bazi Islamî gruplarin uyguladigi siddetin tek kaynagi olarak Ibn Teymiyye`yi kabul eden oldukça genis bir literatürün varligi görülmektedir.`