Islâm Tarihi literatürü Hz. Peygamber (s) döneminden baslayip gelisen Müslümanlardaki ilim geleneginin önemli bir birikimidir. Müslümanlardaki tarih meraki beserî ve geleneksel saiklerle gelistigi gibi gündelik hayatlarindaki ihtiyaçlarla ve dinî gerekçelerle de gelisme göstermistir. Neticede Müslümanlarin asirlar içinde tarihin farkli alanlariyla ilgili yazdiklari eserlerin sayilari binlerle ifade edilebilecek devasa bir birikime ulasmistir.
Esasen tarih için geçmiste yazilmis olan her metin kullanilacagi yere bagli olmak üzere kaynak niteligi tasiyabilir. Yerine göre hadis ya da tefsir kitaplarinda yer alan rivayetler kaynak oldugu gibi fikih ya da kelam alaninda yazilmis metinlerde tarihçiler için pek çok malzeme bulmak mümkündür. Tarihçi siirden sufilerin yazdiklari metinlere kadar her belgeyi degerlendirir ve kendisi için bazen temel kaynak bazen de tali kaynak niteligi tasir.
Sunu da ifade edelim ki eserlerin telif amacina ve konusuna bagli olarak ihtisaslasma kaçinilmaz olmustur. Bu çerçevede erken dönemlerden itibaren siyer, biyografi, ensâb, fütuhat gibi alanlarda eserler telif edilmistir.
Elinizdeki kitapta siyer, semâil ve delâilü`n-nübüvve, biyografi, ensâb, genel tarih, fütuhât, sehir tarihleri, cografya ve siyaset alaninda yazilmis olan eserler bir arada ele alinarak literatürün tasnifine ve degerlendirilmesine çalisilmistir. Böylece kaynaklar ve kaynaklik degerleri hakkinda genel bir çerçeve çizilmistir. Bu çalismanin özellikle akademik hayatin baslarinda olan arastirmacilar için faydali olacagini düsünüyoruz.
Faydali olmasi dilegiyle`