Islam, tüm zaman ve mekânlarda insanlari birbirleriyle kardes olmaya çagiran evrensel bir davet olmustur. Dolayisiyla Islam için gerçek küresellesme dini diyebiliriz. Ne var ki bu söz, birbiriyle taban tabana zit olan su iki grubun da hosuna gitmeyecektir; biri küresellesmeyi Islamlastirmaya çalismak olarak yorumlayacak, digeri ise Islam’i Batililastirma çagrisi olarak adlandiracaktir. Her iki grubun da yapay çatismalar için sloganlari hazirdir.
Iyi niyetle ya da kötü niyetle olsun yanlis anlamayi önlemek için Islamî küresellesme ile modern küresellesmenin özündeki farkliliklara isaret etmek yeterli olacaktir. Islamî küresellesme insanî degerleri ve ahlak ilkelerini yaymayi, bütün insanligin insanlik onurunu korumayi; herkese esitlik ve özgürlük hakki tanimayi; cani, mali, akli, inanci, serefi himaye etmeyi, insanlar arasinda adaleti ikame etmeyi, aile kurumunu düzeltmeyi, kadina saygi gösterilmesini ve ne sekilde gerçeklestiriliyor olursa olsun zulüm ve sömürüyü engellemeyi hedefler.
Yeni çikan küresellesme ise olumlu ve kabul edilebilir bazi unsurlari da barindirmakla birlikte bir birey olarak insanin, degerler, ahlakî gereklilikler ve inançlar pahasina da olsa kendi kazancini artirmaktan baska amaç gütmeyen büyük uluslararasi sirketler tarafindan sömürülüp haksizliga ugratilmasina olanak saglayan unsurlari da barindirir bünyesinde...