Toplumsal degisme konusunda kuramsal çalismalar ve çagdas dönemdeki degismeyi farkli boyutlariyla ortaya koyan eserler çok olmakla birlikte; “Müslüman dünya”nin geçmisten günümüze geçirdigi degisimi ele alan yapitlar ne yazik ki yok denecek kadar azdir.
Çogu çalismanin, modernlesme ve Batililasma meselesine odaklanmis olmasi ve toplumsal degisimin Bati karsitligi biçiminde ve dis etkenlere endeksli okunusu, içinden geçmekte oldugumuz sürecin travmatik ve trajik boyutlarina isaret etmektedir. “Dis etkenler” önemli olmakla birlikte, sadece dis dinamiklerle degismeyi açiklamak ve modellemek, içinden çikilmasi zor entelektüel ve bilimsel sorunlari da beraberinde getirmektedir.
Geçmisten günümüze Müslüman dünyadaki toplumsal degisim, nasil bir modelle açiklanabilir? Bu hala önümüzde duran önemli bir sorudur. Bu soruya bir cevap arayisi niteligindeki bu çalisma, geçmisten günümüze Müslüman dünyadaki toplumsal degisim evrelerini üç kavramla (3 M) izah eden ve modellestiren bir yaklasimi içermektedir; “Medenilesme”, “Modernlesme” ve “Mondializasyon” (Küresellesme).
Ve bu çalisma, çok uzun bir süreci ana hatlariyla ve kendi iç dinamikleriyle, kentlesme odakli olarak ortaya koymaya çalisan özet bir çalismadir.