Bu çalismanin çikis noktasi ilk dönem Sii-Imâmiyye kaynaklarinda bugün Sünni diye nitelendirilen grubun nasil algilandigini, bu algilan besleyen süreçlerin neler oldugunu, bu algilarin insanlarin davranislarinda ne derece rol aldiklarini, bu kabullerin veya zihniyet yapisinin grupdaslik ortak paydasinda bulunan sonraki Siilere nasil geçti-gini tespit edebilmek; ayni temel sabitelere bagli olduklari halde birbirlerinden farkli dünyalari insa eden zihniyet yapilarinin tarihi arka planlarina isik tutmaktir.
Yapmaya çalistigimiz sey, mezhepler arasindaki algilarin olusum süreçlerini tespit etmek için bir metin olarak karsimizda duran "geçmis"e sorular sormak ve bu sorularin geçmisin yorumu olarak gördügümüz "günümüzü" nasil sekillendirdigini tespit edebilmektir. Bir anlamda tarihte insa edilen bellegin, günümüz mezhebi kimliklerini nasil etkilediklerini, varliklarini temellendirirken geçmisteki kabulleri nasil simgeler haline dönüstürdüklerini görmeye ve göstermeye çalismaktir.
Çalismanin temel gayesi, Siilerin Sünnilere bakisi ile ilgili kismi tespitlerde bulunmaktir. Bunun için Sünnilere dönük algi, Siilerin beslendigi ilk dönem kaynaklardan hareketle ortaya konulmustur. Böylece mezheplerin birbirlerine dönük algilama biçimlerinin çok sayida degisken tarafindan sekillendirildigi gösterilmek suretiyle, algilama biçimlerini degerlendirirken, bu durumlarin dikkate alinmasi konusunda farkindaligin olusmasina katki saglamak amaçlanmistir.