Mustafa Melikyan
İranlı düşünür, yazar, mütercim, dini ve ahlaki metinler editorü olan Mustafa Melikyan 1335’de İsfahan eyaletinin Şehrza şehrinde doğdu. Melikyan 1352 yılında Tebriz ünv. Mühendislik fakültesine girdi ancak felsefi ve kelami meselelere olan ilgisi ağır basınca mühendislik fakültesini bırakıp felsefe bölümüne geçti. Bu dönemde Melikyan hem ünivesite hem de dini ilimler havzasında eğitim görüyordu. Melikyan 1365 yılında felsefe bölümünden lisans derecesi aldı. Tahran ünv. İslam Felsefesi bölümünde yüksek lisansını bitirmek üzereyken eğitim hayatına devam etmekten vazgeçti. Daha sonar Kum’a gidip orada yıllarca havzada eğitim gördü. Melikyan, Ayetullah Misbah Yezdi tarafından idare edilen İmam Hümeyni Enstitüsünün öğrencilerindendi ve daha sonar bir sure burada ders de vermiştir. Kumda bulunduğu sure boyunca Ayetullah Cevat Amuli, Ensari Şirazi ve Behauddini gibi alimlerden istifade etmiştir.
Melikyan bir sure sonra Tahran’a taşındı. Mustafa Melikyan yıllarca Kumdaki araştırma merkezleri ile Tahran üniversitesinde felsefe öğretimiyle meşkul olmuştur. Bu dönemde pek çok yüksek lisans ve doktora tezine danışmanlık yapmıştır. Ancak 1388 ile 1390 yıllarında bütün araştırma merkezleri ile üniversitelerden ihrac edildi. Ders ve seminer vermesi yasaklandı. Bu durum hala devam etmektedir. Günümüzde Melikyan sadece “Suruş” adlı özel bir enstitüde ders ve seminer verebilmektedir.
Eserleri
Rahı be Rehai, Mohri Mandegar, Moştaki ve Mehcuri, Hadisi Arzumendi, Sünnet ve Seculerizm. Melikyan ayrıca farklı alanlardan çeviriler de yapmaktadır.
Melikyan düşünsel ve kültürel pek çok alanda seminer ve konferanslar vermektedir. Bunlardan bazıları ders notları şeklinde kitaplaştırılmıştır. Bunların en önemlisi dört cilt olarak hazırlanan ve sınırlı sayıda basılan “Batı felsefesi tarihi” dir. Ancak daha sonra Melikyan’ın karşı çıkmasıyla bunlar toplatılmıştır.